Tuesday, 23 November 2021

EMAS KINI BUKAN LAGI DAMBAAN WANITA SAHAJA.

Entri 53
Assalamualaikum dan Salam Keemasan,

Dahulu, emas dilihat lebih 'friendly' dengan kaum hawa, bukan golongan adam. Ditambah lagi apabila ia jelas dalam soal hukum agama, lelaki haram untuk memakai emas, seolah- olah nak 'tutup buku' cerita pasal emas dan lelaki.

Tapi itu cerita dulu, kurangnya sumber ilmu dan terbatasnya teknologi maklumat.

Hari ini, lelaki sudah faham dan jelas yang mereka haram untuk memakai emas tetapi masih boleh MEMILIKINYA sebagai aset untuk jangkamasa panjang! Malah, emas yang mereka beli bukan emas perhiasan tetapi emas tulen 999! Malah kaum hawa pun boleh sertai sama. Takkan nak pakai gelang tangan sampai melingkar ke lengan kan? Kan?

Kenapa pilih emas? Jawapannya kerana nilainya yang 'eksklusif'. Boleh digunakan di seluruh dunia tanpa ragu dan tidak berkait langsung dengan istilah turun naik ekonomi dunia dan nilai mata wang.

Pun begitu, bukanlah bermaksud untuk menukar semua simpanan dalam bentuk emas kerana simpanan tunai tetap perlu ada juga, cuma perlunya ada bahagian simpanan yang betul- betul tidak digunakan, seeloknya ditukar dalam bentuk mas ☺️

#BIJAK EMAS1: SIMPANAN UNTUK ANAK- ANAK

Ibu bapa sudah mula celik emas, mula MENUKAR simpanan kewangan anak- anak mereka dalam bentuk emas (syiling dan gold bar). Kenapa? Sebab KESEDARAN bahawa kekuatan nilai mata wang semasa sangat bergantung kepada ekonomi dunia melainkan emas.

Contoh mudah, lihat 'kekuatan' duit RM50 untuk membeli lampin pakai buang (yang berkualiti ya) berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Tahun 2007= Dapat membeli 3 beg
Tahun 2010= Dapat membeli 2 beg
Tahun 2020= Dapat membeli 1 beg.

Nampak tak? 

Angka yang sama masih kekal RM50 tetapi nilai penggunaannya semakin menurun!

Sedangkan emas, sejak 1400 dahulu masih kekal; 1 dinar masih boleh membeli seekor kambing!

**********

Bagaimana bermula? 


"Daripada Ilmu datangnya maklumat,
Daripada Berguru datangnya pemahaman,
Daripada Tindakan datangnya pulangan,
Tiada kerugian dalam kebaikan untuk dikongsikan "

No comments:

Post a Comment

Copyright to CELIK EMAS
Designed by UMIESUEstudio 2015